Urajumi: En tunnista, mitä osaan ja mihin kaikkeen voisin osaamistani hyödyntää

Oletko urajumissa, jossa et tiedä mitä osaat ja mikä on se arvo, jota työnantajalle tarjoat?

Haaste voi ilmetä monessa kohtaa:

  • olet ehkä miettinyt palkkaneuvottelun puheeksi ottamista
  • nykyiset työtehtäväsi eivät tunnu omilta tai ne eivät innosta
  • pohdit työnantajan vaihdosta tai koko alan vaihdosta
  • kaipaisit nostetta urakehityksellesi

Tunnista oman elämäsi punainen lanka

Katsotaanpa peruutuspeiliin.

Osaaminen ja vahvuusalueet sekä luontaiset taipumuksemme alkavat näkyä ja kehittyä jo lapsuudessa. Sinun kannattaa siis piirtää ja tehdä näkyväksi oman elämäsi aikajana kuvana. Jäsentele ajanjaksoja oppimisen ja osaamisen kertymisen näkökulmasta sekä nimeä ajanjaksot. Koulutukset ja työkokemukset ovat vain osa sinuun kertynyttä kokemusta, osaamiseesi liittyy myös persoonasi luonteenpiirteet ja tapasi toimia elämässä.

Millaisia tilanteita, tuntemuksia, haasteita, onnistumisia näihin ajanjaksoihin liittyy?

Mihin olet aikaasi käyttänyt ja minkälaiset asiat sinua elämässä kiinnostaa?

Mitä enemmän olet toistanut jotain tekemistä elämäsi varrella, sitä vahvempi ja taidokkaampi todennäköisesti olet asiaan liittyen. Oletko esimerkiksi muuttanut paikkakunnilta toiselle…matkustanut eri kulttuureissa…harrastanut joukkuelajeja…pelannut pelejä…lukenut kirjoja…luonut taidetta ympärillesi…ollut intohimoinen kotikokkaaja tai ottanut haltuun eri sosiaalisen median kanavia? Pilko nämä kiinnostuksen kohteet osa-alueisiin.

Olisiko nämä kokemukset kartuttaneet sinussa vaikkapa luovuutta, kädentaitoja ja näppäryyttä, empatiataitoja, verkostoitumisrohkeutta, sopeutumiskykyä, vastuuntuntoa, strategista ajattelua tai estetiikan tajua? Ehkä olet kävelevä tietopankki jossakin osa-alueessa?

Sinun kannattaa pohtia myös, millainen olet ollut osana yhteisöjä ja verkostoja sekä miten reagoit ympäristön vaihteluihin ja muutoksiin. Voitko näistä kuvailla vahvuuksiasi?

Mahdollisesti elämänvaiheitasi yhdistää jotkin teemat, jotka ovat toistuneet. Työtehtävissäkin tunnistat ehkä jotain samankaltaisuutta, vaikka ne voivat olla eri aloilta.

Työstö on kokonaisvaltainen, ottaa aikaa ja haastaa reflektointia, mutta on sen väärti. Näin tulet ensin todentaneeksi itsellesi konkretian tasolla vahvuuksiasi ja osaamistasi. Tämän jälkeen sinun on helpompaa lähteä kiteyttämään ja poimimaan tarinastasi otteita myös muille. Vahvuudet eivät jää sanahelinäksi ja taistelet samalla mahdollista huijarisyndroomaasi vastaan.

Muotoile kiteytys osaamisprofiilistasi

Osaaminen on toki tilannesidonnaista, siihen vaikuttaa valtavasti ympäristön tuki ja olosuhteet. Sinussa on kuitenkin osaamista ja valmiuksia, joita voit tarvittaessa myös siirtää. Olet sitä jo elämässäsi monessa kohtaa tehnytkin: on se sitten palvelualttiutta, kohtaamista, kielitaitoa, monikulttuurisuusosaamista, johtamiskykyä, organisointia ja järjestelmällisyyttä, tiedonhankintataitoa tai verkostojesi hyödyntämistä.

Syntyisikö näistä myös elämänasennetta, joka tekee sinusta juuri sinut? Muista, että olet kytevä potentiaalisi, sinussa on aina kasvun ja oppimisen kyky vielä enempäänkin, jos haluat.

Lopulta punnitaan vahvuuksiesi kantokyky eri toimintaympäristöissä eli soveltamiskykysi. Tämä on sinun arvosi myös uudelle työnantajalle. Työnantaja palkkaa työn vaikutuksiasi ja lopputulemia, käden jälkeä juuri heidän toimintaympäristössään. Tarjoudu antamaan työnäyte.

 

Tutustu myös muihin artikkeleihin

Takaisin blogiin.

Katso kaikki artikkelit blogista. Pääset takaisin blogiin klikkaamalla alla olevaa painiketta.